Fietsmeting vs Dynamisch fitten

By on november 21, 2016. Posted in . Tagged as , , , , .

Dynamisch fitten

Regelmatig krijg ik tijdens mijn gesprekken met medefietsers te horen:  “ik ben ook opgemeten”  dan is mijn nieuwsgierigheid gewekt…  Ik vraag dan altijd: hoe hebben ze dat gedaan dan?  Wil natuurlijk op de hoogte zijn wat de concurrentie doet….  Meestal is het dan: mijn totale lengte, binnenbeen, torso en armlengte zijn opgemeten, en daar kwam dan een advies uit wat mijn ideale zitpositie op de fiets is.  Enige frustratie maakt zich dan wel van mij meester….. Het is naar mijn mening onmogelijk om een ideale zitpositie te geven op basis van je lichaamsmaten.

Het is een goede indicator, dat zeker, maar het blijft statistiek.  Stel je voor: je hebt 2 identieke personen qua lichaamsmaten.  Dit zegt nog niets over hoe lenig ze zijn, of er blessures zijn. stand en vorm van de voeten, inzetgebied van de fiets en persoonlijke voorkeur!  Een man van 40 die wedstrijden fietst zal heel anders op de fiets willen zitten dan iemand van 30 die net begint met fietsen……  Voor sommige wielerzaken is het een “justificatie” om iemand een bepaalde fiets te verkopen.  Schijnzekerheid…. “de tabellen / computer geeft het toch aan” of: “zo hoor je op de fiets te zitten”    Jammer, denk ik dan, gemiste kans….  Het is geen exacte wetenschap…. er zijn zeker richtlijnen (zoals opmeten) dat kan slechts het startpunt zijn van een goede fitting.  Dynamisch, op de fiets dus.  Ook het vooronderzoek is van groot belang!  Je kan heel moeilijk iemand echt goed op de fiets zitten als je niet weet hoe lening iemand is, hoe de voeten onder de benen staan. zitbotbreedte, evt. beenlengte verschil, etc. etc.

En met die gegevens op een fiets laten fietsen die tijdens het fietsen te verstellen is. Een zgn. pasfiets. Zo kan degene die op de fiets zit zelf voelen wat de veranderingen doen, hoe het aanvoelt om iets verder of dichter bij het stuur te zitten, iets hoger of lager, hoe de kniien uitlijnen, etc. etc.  Als je dan een goede ervaren fitter hebt, ziet ie hoe je reageert op de veranderingen, hoe b.v. je bekken meer of minder “schommelt” bij het veranderen van zadelhoogte en / of setback.  En zo zijn er meerdere scharnierpunten in het lijf van de fietser waar het nodige  uit af te lezen valt.

Iemand  “volgens de regeltjes” op de fiets zetten is niet zo heel erg moeilijk….  De positie voor ieder individu optimaliseren is de uitdaging, en mijn streven.

Dus: ga naar een fitter die naar je feed back luistert, en de vertaalslag kan maken naar jou.  Een ervaringsdeskundige, die weet waar de knelpunten kunnen zitten.  Op een verstelbare pasfiets, zodat je niet om de haverklap van de fiets moet om verstellingen te maken.  Als er dan ook nog een pedaal kracht analyse op de pasfiets zit, zoals bij mij, kan ik je positie op de fiets optimaliseren.

Anno Pieterse

www.fietsfitting.nl

Dynamische bike fitting