Op bezoek bij De Rosa

By on januari 21, 2014. Posted in . Tagged as , , , , , , , , , .

In Juni was ik in de gelegenheid om een kijkje in de keuken van De Rosa te nemen, uiteraard met beide handen aangenomen om eens bij de bron te kijken waar & hoe die prachtige fietsen gemaakt worden.

Op een beetje rommelig industrie terreintje (zoals er velen zijn in talie) vinden we achter de kleine showroom de fabriek zelf.

In de showroom heeft opa Ugro, de oprichter van het merk naar zijn naam, een tafeltje waar hij nog dagelijks zijn Gazetta della Sport zit te lezen, en ook klanten & bekenden ontvangt.

Alles op de welbekende losse, soms iet wat chaotische Italiaanse stijl.

De Rosa is nog steeds een familie bedrijf, zijn 3 zonen Danilo, Chistiano & Doriano runnen nu het bedrijf.

De Rosa heeft veel grote resultaten behaald, De Giro, wereldkampioen geworden, Eddy Merckx heeft veel koersen gewonnen op een De Rosa.  Gewiss Ballan ploeg heeft er op gereden, Rik van Looy, Gianni Motta, Moser, Argentin, Casagrande, Baldato, Pellizotti  en recent nog Di Luca toen ie nog voor de LPL ploeg reed.  Om er maar eens een paar “kleppers” te noemen!  In de showroom valt o.a. het werelkampioenschapsshirt van Weinseins te bewonderen.  En, Moser heeft op een De Rosa mijn favoriete koers gewonnen, Parijs – Roubaix  De ultieme test voor het materiaal.

Kortom, een rijke historie is opgebouwd vanaf 1953, toen Ugro begon.  Het bijzondere is ook dat er een aantal fietsmerken uit voortgekomen zijn, Eddy Merckx heeft daar het vak geleerd, ook Gianni Motta, Pellizotti, Moser hebben later hun eigen merk opgericht.

Momenteel is het merk niet zo zichtbaar meer in het prof peloton, helaas, het valt niet mee om voor zo’n relatief klein bedrijf zich staande te houden tussen beursgenoteerde multinationals met zeer diepe zakken. Het “grote geld” heeft zijn intrede gedaan in het peloton.

Neemt niet weg dat ze nog flink aan de weg aan het timmeren zijn, Naast traditioneel staal en Titanium, wat op aanvraag traditioneel met de hand gemaakt wordt, hebben ze ook aluminium en, last but not least, Carbon frames.  Vooral op carbon gebied gaan de ontwikkelingen door, ze maken als een van de laatste nog een monocoque frame (de King)  en hun laatste wapenfeit is de Protos, waar de laatste ontwikkelingen op aërodynamisch gebied in verwerkt zijn.  De laatste kan ook op maat gemaakt worden, mocht de klant niet uitkomen met de bestaande maatvoeringen.

Achter de showroom is de fabriekshal zelf waar de frames geassembleerd en gemaakt worden.  Helaas was Doriano op die dag niet bezig in zijn “las laboratorium”  Ik vind het altijd fascinerend als iemand met ogenschijnlijk simpele middelen een kunstwerk weet te creëren, vakmanschap & liefde voor het materiaal druipen hier bijna van de muur.

Die werplek is “off limits” voor alle anderen!

Achterin hangen rijen met frames te wachten op verdere afwerking.

De bevlogenheid komt er iedere keer weer uit als ik een frame uit het rek pak, zo bij een neo primato, ik bewonder de naam die in de lug van de bottom bracket verwekt zit, samen met het soldeerwerk, lakwerk, het is een lust voor mijn oog.

Kennelijk raak ik een gevoelige snaar, en Cristiano begint nog enthousiaster te wijzen op nog meer frame details.   Het is een beetje zoals een trotse pappa met zijn kindje!  Voor ik het weet zitten we met onze neuzen boven op een lasnaad van een titanium frame, en worden de buizen van een carbon protos tevoorschijn gehaald.

Allemaal met liefde voor het product, ambachtsschap, en oog voor detaillering gemaakt.

Het klinkt een beetje zweverig, maar toch word het rijden op een dergelijke fiets net even wat lekkerder, wetende dat ie met zoveel passie gemaakt is!

De Rosa

onafgelakte frames

onafgelakte frames

eigen lugs!

eigen lugs!

Beauty is in the details

Beauty is in the details

Fizik_MG_6517.CR2.p

Atisan tools

Atisan tools

Vakmanschap is….

Vakmanschap is….

Vaksmanschap is….

Vaksmanschap is….

Roman Vainsteins regenboogshirt Fizik_MG_6542.CR2.p De Rosa Fizik_MG_6536.CR2.p De Rosa

Ook de Giro is gewonnen op een De Rosa

Ook de Giro is gewonnen op een De Rosa